Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Αιτίες χρόνιου πυελικού πόνου στη γυναίκα




Αιτίες χρόνιου πυελικού πόνου στη γυναίκα
Σαν χρόνιος πυελικός πόνος ορίζεται ο πόνος που συμβαίνει κάτω από τον ομφαλό και διαρκεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις, που ποικίλλουν σε γυναικολογικές, γαστρεντερικές και μυοσκελετικές.
Οι γυναικολογικές αιτίες θεωρείται ότι προκαλούν χρόνιο πόνο σε περίπου 20% των περιπτώσεων. Οι πιο συχνές είναι:
• Ενδομητρίωση. Ο ιστός που «επενδύει» το εσωτερικό της μήτρας ονομάζεται ενδομήτριο. Η ενδομητρίωση είναι η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει ιστός σαν το ενδομήτριο έξω από τη μήτρα. Κάποιες γυναίκες με ενδομητρίωση δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλες βιώνουν αξιοσημείωτη δυσφορία και πόνο ενώ μπορεί να έχουν επίσης προβλήματα με τη γονιμότητά τους.
• Χρόνια πυελική φλεγμονώδης νόσος. Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία έχουμε φλεγμονή από σεξουαλικά μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς. Μπορεί να προκληθεί και από ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης. Μπορεί να εμπλακούν τόσο η μήτρα, όσο και οι σάλπιγγες με τις ωοθήκες. Έχουμε πόνο, ανώμαλη αιμορραγία από τη μήτρα και συμπτώματα λοίμωξης, όπως πυρετός.
Στις μη γυναικολογικές αιτίες του χρόνιου πόνου έχουμε καταστάσεις από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως το ευερέθιστο έντερο και η εκκολπωματίτιδα, αιτίες από το ουροποιητικό όπως το σύνδρομο επώδυνης κύστης και η χρόνια κυστίτιδα καθώς και μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η τάση του πυελικού εδάφους και ινομυαλγία.
Για την διάγνωση της αιτίας του χρόνιου πόνου, πέρα από το ιστορικό και την φυσική εξέταση, θα βοηθηθούμε και από εργαστηριακές εξετάσεις. Η γενική αίματος, η γενική ούρων, ένα τεστ κυήσεως και εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μερικές από τις δοκιμασίες που θα ζητήσουμε, βασιζόμενοι πάντα στα ευρήματα της φυσικής εξέτασης. Το υπερηχογράφημα θα μας βοηθήσει να αποκλείσουμε κάποια ωοθηκική μάζα ή κύστη καθώς και πιθανά ινομυώματα στη μήτρα. Σε περιπτώσεις που η διάγνωση δεν είναι εύκολο να τεθεί με τον παραπάνω έλεγχο, μπορούμε να καταφύγουμε στην λαπαροσκόπηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου